Také milujete těstoviny? Je to skutečně skvělý vynález, který se může pochlubit mnoha pozitivy. Za prvé je velice rychle připravíte, a nepotřebujete k tomu žádné extra kuchařské znalosti. Za druhé jsou výborně stravitelné a za třetí je to pochoutka, jak ve slaném podání, tak i v receptech na sladko. Takové těstoviny s mákem, jsou skutečnou delikatesou, a to navíc nesmírně zdravou. Mák totiž obsahuje velmi mnoho dobře vstřebatelného a využitelného vápníku a mimo jiné i velké množství hořčíku a železa.
Tuto delikatesu byste však měli připravovat s těstovinami celozrnnými. Jsou mnohem zdravější, a to z toho důvodu, že se k přípravě nepoužívá mouka bílá, vymletá, pouze z vnitřního obilného endospermu. Úskalí bílé mouky spočívá v tom, že většina živin je z ní odstraněna odebíráním vnější slupky, v níž se nachází mnoho vitamínů, stopových prvků a minerálů.
Mák plus celozrnné těstoviny rovná se vláknina – tato jednoduchá rovnice se zdá být možná naivní, ale ve skutečnosti jde o jeden z nejdůležitějších momentů http://www.kafe.cz/zabava/neuveritelne-fotky-20-momentu-z-historie-ktere-vas-nenechaji-v-klidu-36401.aspx při přípravě pokrmů. Bez vlákniny se totiž potrava stává v těle do jisté míry toxickou, při průchodu trávicím traktem se v něm spíše usazuje, než aby putovala ke svému konci – do tlustého střeva a konečníku. Vláknina je důležitá pro pohyb střev a bez ní to může dojít až k několikadenní zácpě, což je nežádoucí jev a po určité době i velmi nebezpečný. Hnijící pokrm působí svými jedy na střevní buňky, které se mohou zvrtnout v rakovinotvorné, což je typické onemocnění staročeské kuchyně, např. knedlo-vepřo-zelo s knedlíky z bílé mouky a s masem, které rovněž žádnou vlákninu neobsahuje.
Až se budete rozhodovat, které těstoviny dát do nákupního košíku, vyhněte se těm klasickým, z bílé mouky, ačkoli třeba na první pohled vypadají lákavě, a dopřejte si tu zdravější, celozrnnou variantu.